Általános tudnivalók az energetikai tanúsítványról

energetikai osztályok skálája

Milyen besorolást kaphat az ingatlan?

A besorolások AA++-tól indulnak, mely a legjobb energiahatékonyságú ingatlant jelenti, és a skála a JJ kategóriával zárul, melyet a legmagasabb energiafogyasztású ingatlanok kapnak meg.

Az energetikai tanúsítvány készítése során a mérnök munkáját kormányrendelet szabályozza, amely részletesen leírja, hogy milyen adatokat kell figyelembe venni az épületben, a kalkulációkat pontosan hogyan kell elvégezni, illetve hogy ezek alapján mely besorolást lehet kiadni az ingatlanra. A magyar lakásállomány energiahatékonysága nem mondható jónak, a minősítések jellemzően a közepes/gyenge kategóriák felé tolódnak.

A szakértő az alábbiakat vizsgálja meg a helyszínen: épületszerkezetek (falak, födémek, nyílászárók), épületgépészet (kazánok, bojlerek, klimatizálás), felhasznált energiahordozók (gáz, tűzifa, távhő, napenergia).

energetikai tanúsítvány minta

10 évig érvényes az energetikai tanúsítvány

Az okirat 10 évig érvényes, amennyiben nem végeznek az ingatlanon olyan felújítási munkálatokat (pl. nyílászárók, hőtermelő berendezések cseréje, stb.), mely megváltoztatja az épületrész energetikai hatékonyságát.

Az energetikai tanúsítvány tartalmazza az épület azonosító adatait (cím, helyrajzi szám), a számítás során figyelembe vett műszaki paramétereket, a számítások részeredményeit, a kiszámolt energetikai mutatószámokat (amely alapján a minősítés ki lett adva), fotókat az épületről, valamint egy korszerűsítési javaslatot.

Ki fizeti a tanúsítvány elkészítését?

Ingatlan eladáskor az eladó fizeti, bérbeadáskor a bérbeadónak kell fizetnie, új építés esetében az építtetőnek, energetikai pályázat esetében pedig a tulajdonosnak. A jogszabály alapján ettől csak közös megállapodás esetén térhetnek el a felek.

Ki állíthat ki energetikai tanúsítványt?

Magyarországon kizárólag az Építész- vagy a Mérnök Kamaránál bejegyzett, energetikai tanúsítvány készítésére jogosító szakvizsgát tett mérnök. A kamarai névjegyzékben minden szakmagyakorló szerepel, egyszerűen ellenőrizhető, hogy rendelkezik-e a szükséges „TÉ” jogosultsággal.

Az alábbi oldalakon tudja ellenőrizni a tanúsítói jogosultságokat.

MMK névjegyzék »
MEK névjegyzék »

Hogyan zajlik a felmérés és a tanúsítvány elkészítése?

1. Kapcsolatfelvétel

Legegyszerűbben az ajánlatkérő » és megrendelő » űrlapok segítségével érhet el minket, illetve telefonon is fogadjuk érdeklődését. Amennyiben foglalt lenne, vagy nem tudjuk felvenni a telefont, úgy rövid időn belül visszahívjuk Önt. Az alábbi adatokra lesz szükség:

2. Időpont egyeztetése a szemléhez

Megrendelését rögzítjük, ütemezzük a munkát, és keresünk egy olyan időpontot, amikor Ön, illetve mi is ott tudunk lenni a helyszínen. Az ingatlant akár megbízott személy (pl. szomszéd) is megmutathatja, a tulajdonosnak nem kötelező jelen lennie.

3. Helyszíni szemle

A helyszíni szemle elvégzése kötelező a tanúsítvány elkészítéséhez. Körülbelül fél órát vesz igénybe, melynek során a mérnök felméri az ingatlan adottságait. Csak a helyrajzi számra van szükség a helyszínen, egyéb dokumentumokra, tervrajzokra nincs.

4. Az energetikai tanúsítvány kiállítása

Egy mérnöki program segítségével elkészítjük az épület számításait, ami alapján kiállítjuk az energetikai tanúsítványt. A szakvéleményt az OÉNY » rendszerébe feltöltjük, így válik hitelessé.

5. Átvétel

Pályázatokhoz is rendszeresen dolgozunk

Az állami vagy uniós támogatású energetikai korszerűsítési támogatások lehívásához minden esetben szükség van energetikai tanúsítványra. A pályázathoz mellékelni kell többféle mérnöki számítást az épületről, aminek a célja az, hogy a támogatást nyújtó szerv láthassa, hogy mekkora az ingatlan energiafogyasztása a jelenlegi, a tervezett, illetve a megvalósulás utáni állapotban. Ezeket a megbízásokat egyedi árajánlat szerint tudjuk vállalni, várjuk szíves megkeresését.

AJÁNLATKÉRÉS 

Használatbavételhez is szükséges a tanúsítvány

Új épületek használatbavételi engedélyezésekor, illetve tudomásulvételének kérelmezésekor szükség van energetikai tanúsítványra. A szakvélemény hivatott igazolni, hogy az épület paraméterei megfelelnek a hatályos energiahatékonysági előírásoknak. Ezeket a megbízásokat egyedi árajánlat szerint vállaljuk a IV. kerületben található ingatlanokra. Ha kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!